yogabymarlies-yoga-coaching-wellness-health-010
lijn

Hoogsensitieve Kinderen

yoga-by-marlies-ym-onderwijs

Elke dag doen kinderen veel indrukken op: geluiden, smaken, geuren, bewegingen, sferen e.d. Hoogsensitieve kinderen ervaren alles veel intenser. De prikkels worden minder gefilterd en hebben een veel grotere impact dan bij andere kinderen. Bij hoogsensitiviteit is er sprake van een gevoelig(er) zenuwstelsel wat je zou kunnen zien als fijne antennes. Dit is een aangeboren eigenschap waarbij het fijngevoelige(re) zenuwstelsel ervoor zorgt dat je als hoogsensitief persoon meer en dieper waarneemt. Dit kan zich uiten in druk of juist teruggetrokken gedrag, verminderd lichaamsbewustzijn, heftige emoties en psycho-somatische klachten. Er is bij deze kinderen vaak sprake van een groot empathisch vermogen en intuïtiviteit.

Bij overprikkeling is het zeer belangrijk om het kind te leren loslaten en weer bewust te laten worden van de eigen energie. Dit kan met de juiste oefeningen in een rustige omgeving met begrip en indien nodig persoonlijke begeleiding.
In mijn yoga en mindfulness lessen leer ik de kinderen om deze prikkelgevoeligheid te reguleren en laat ze ontdekken hoe zij bij zichzelf kunnen blijven. Tegelijkertijd bied ik ingangen om het kind de kracht te laten ervaren van deze hooggevoeligheid. Dit doe ik met speciale oefeningen gericht op de ademhaling en visualisatie.