yoga-by-marlies-kinderyoga
lijn

Kinderyoga

kinderyoga-01
kinderyoga-02

Holistische kinderyoga gaat uit van het ‘helend spelen met kinderyoga’. ‘Holistisch’ komt van het Griekse woord Holos dat heel betekent. Volgens dit principe gaan we ervan uit dat elk kind van nature heel is. Door omstandigheden of gebeurtenissen kan het echter zijn dat dit ‘heel-zijn’ niet meer wordt ervaren. Vaak is er sprake van een zekere verdeeldheid die verankerd is geraakt in het hart-breinsysteem.

In mijn kinderyogalessen staat plezier en leren voorop. Het gaat niet om de prestatie en er is geen competitie. In een veilige omgeving beweegt elk kind binnen zijn of haar eigen mogelijkheden. Hierdoor ontstaat ruimte voor het kind om te zijn wie het is. Kinderyoga bevordert souplesse, kracht en evenwicht in fysiek en mentaal opzicht.

Mijn kinderyogalessen kenmerken zich door een afwisseling van dynamisch bewegen en rustmomenten. Yogahoudingen gebaseerd op kosmos, flora en fauna worden op een speelse manier gebracht door oa houdingen gericht op dieren. Iedere les heeft een thema en wordt aangevuld met liedjes, versjes, sprookjes en verhalen die aansluiten bij de belangstelling en beleving van kinderen.
Door de yoga oefeningen worden de kinderen zich op speelse wijze bewust van de ademhaling, ontwikkelen hun zintuigen en leren verschil waar te nemen tussen spanning en ontspanning. Vanuit een veilige, niet-competitieve sfeer, kunnen kinderen hun gevoelens en fantasie naar voren brengen, sociale vaardigheden ontwikkelen en zichzelf accepteren zoals ze zijn.
Door toepassing van stilte spel, visualisatie en ontspanning leren kinderen rust te ervaren, te luisteren naar zichzelf en naar anderen en worden alertheid, lichaamsbesef en creativiteit bevorderd.

Kinderyoga heeft ook een positief effect voor kinderen die snel van slag of nerveus zijn, moeite hebben met concentreren, buikpijn, moeite hebben met slapen, ademhalingsproblemen hebben (bijv. astma), slechte motoriek, angsten, overactief of naar binnen gekeerd gedrag.

Hieronder ziet u een video over holistisch kinderyoga. Opgenomen bij het opleidingscentrum Arterre waar ik de opleiding heb gevolgd.

www.holistischekinderyoga.nl